Beszélgetés Prof. Dr. Szöllősi János Széchenyi díjas tudóssal (2021)

A friss Széchenyi-díjasok sorában köszönthetjük DR. Szöllősi János vegyészt, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézete Biofizikai Tanszékének egyetemi tanárát, akinek az életpályája Nyíradonyból indult. Édesapja, idősebb Szöllősi János 1949-től 1975-ben bekövetkezett haláláig a nyíradonyi általános iskola igazgatója volt, aki tevékenyen részt vett a település kulturális életében.

Tovább olvasom

Műhelymunka Nyíradonyban – (hangulatvázlat – naplófilm) – 2018

Készítette: Hartyándi Jenő Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, fesztiváligazgató.

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve egy egyedi közösségalakító EFOP pályázatban vettünk részt, amely két és fél éven át hagyományokra építő, de a mai korhoz alakított közösségépítő programokat valósított meg a művészet (irodalom, zene) és a gasztronómia elemeinek felhasználásával és újraértelmezésével. A film a 2018. október 24-25-i-zajló Otthonról haza címet viselő programelembe enged betekintést.

Tovább olvasom

Dr. Papp Irén kortárs író, költő irodalmi munkássága

Részlet a Flóra című kisregényéből

Kedves Flóri, Feleségem!
Tudatom véled, hogy Istennek hála, egészséges vagyok, van munkám.
Jó akarattal, igyekezettel vagyok felétek.
Első keresetem el fogom küldeni.
Tiszteltetem a szülőket, testvérbátyámat és a komámékat, meg az öreg Pali bácsit.
Istentől kívánok számotokra jó egészséget!

György 1906. augusztus 2.

Tovább olvasom

Az élet és a halál játékai (Népszokások Hajdú-Biharban)

A felvételen megyénk több településének hagyományőrző csoportjai között az Aradványpusztai Asszonykórus és a Nyíradonyi Pávakör jeles alakjai szerepelnek. Az 1970-es években készült összeállításban az az alkotói törekvés, hogy bemutassák, az emberi élet és halál hogyan lesz elviselhetőbb és teljesebb a játék, a zene és az ének által. „Sej, mikor engem summás lánynak vittek…” Az Aradványpusztai Asszonykórus Summás-csokrával kezdődik az összeállítás; az asszonyok – hátrahagyva a pajtában dolgozó társaikat – dohányzsíros tenyerüket dörzsölve igyekszenek az iskola felé, ahol Széll Kálmánné, Katika néni vezeti az énekpróbát.

Tovább olvasom